CleanSmoke Siegel

Mely termékek kapják meg a CleanSmoke (Tiszta Füst) védjegyet?

A CleanSmoke-kal az élelmiszereket fenntarthatóbb módon, környezetbarátabban, eszközhatékonyan és káros anyagoktól mentesen, mint pl. a hamu, kátrány és policiklikus aromatikus szénhidrogének (PAH), lehet füstölni. A CleanSmoke Coalition kifejlesztette a fenntartható és veszélytelen termékeket jelölő CleanSmoke védjegyet, hogy a fogyasztók kihasználhassák a CleanSmoke előnyeit.

CleanSmoke

Mi a CleanSmoke?

A CleanSmoke a megszokott, hagyományos füstölés minden szempontból fenntartható alternatívája. A füst megtisztításra kerül, mielőtt az érintkezne az élelmiszerrel, így már nem tartalmazza a káros összetevőket, mint pl. a hamu, kátrány és policiklikus aromatikus szénhidrogének (PAH). Ezen innovatív füstölési folyamat során az összes paraméter (idő, hőmérséklet, páratartalom, keringtetett levegő sebessége) megfelel a szokásos füstölési folyamatnak. Így a CleanSmoke teljes mértékben megadja az ízt, a színt és kiválóan tartósít is.

Hogyan készül a CleanSmoke?

A CleanSmoke készítéséhez nem kell fákat kivágni: a fafeldolgozó üzemekben keletkező kezeletlen fűrészport égetjük el szabályozott körülmények között. A keletkező füstöt ivóvízben csapatjuk le, majd több lépcsőben megszűrjük, ennek során megtisztul a hamutól, kátránytól és policiklikus aromatikus szénhidrogénektől (PAH). Ami visszamarad, az a vízbe zárt tiszta füst kondenzátum. Az élelmiszerek füstöléséhez szükséges füstkondenzátumot úgynevezett füstgenerátorokban porlasztjuk el sűrített levegő segítségével, így kialakítva a tartós füstfelhőt.

Fogyasztói előnyök

Egészség

A CleanSmoke technológia jelentős előnye, hogy a füstből már nem kerülhet szennyező anyag az élelmiszerbe, mivel a káros anyagok (hamu, korom, kátrány és policiklikus aromatikus szénhidrogének) az elsődleges füst kondenzátum gyártása során több lépcsőben kiszűrésre kerültek. Ez az oka annak, hogy az Európai Unió kifejezetten támogatja az elsődleges füst kondenzátumok használatát (EU rendelet 2065/2003).

Íz

A CleanSmoke-ot alkalmazó felhasználók kifinomultabb ízeket alakíthatnak ki. Emellett, a finom fűszerezéshez hasonlóan, a különböző fa-jellemzők kombinációja olyan füstöt eredményez, amely sokkal kifinomultabb, mint a tipikus bükkfa.

Minőség

Az ízkialakítás mellett a füstölés az élelmiszer tartósítását is jelenti. A CleanSmoke-kal füstölt élelmiszernek ugyanaz az eltarthatósága, mint a hagyományosan füstölteknek.

Fenntarthatóság

Csökkentett károsanyag kibocsátás

A CleanSmoke-kal kezelt élelmiszerek meggyőző, sokkal jobb életciklus-értékelési mutatókkal (LCA) rendelkeznek. Például a füst kondenzátumokkal történő füstölés akár 80%-kal is kevesebb CO₂ kibocsátást eredményez, mint a hagyományos füstölés. Mivel a CleanSmoke alkalmazása során nincs nyílt tűz vagy parázs, így nincs nitrogén oxid (NOx) és szénmonoxid (CO) kibocsátás sem. Emellett pl. Németországban 40 tonnával kevesebb tisztító vegyszer kerülne a csatornába évente, ha már egyedül a húst csak CleanSmoke technológiával füstölnék, valamint 550 millió kWh energia is megtakarításra kerülhetne.

Az eszközök védelme

Nem csak kevesebb fa szükséges az elsődleges füst koncentrátumok készítéséhez, mint a hagyományos füstölési eljárásoknál, hanem ami még fontosabb: egyáltalán nem kell több fát kivágni, mert csak a fafeldolgozó ipar fűrészpora kerül felhasználásra. A füstölési technológiában rejlő lehetséges eszközmegóvás még világosabban szemléltethető a vízfelhasználás néhány adatával: a CleanSmoke alkalmazásával egyedül Németországban 830 000 m3 víz lenne megtakarítható – ez annyi, amennyit Kiel város teljes lakossága fogyaszt el egy évben.

A CleanSmoke Coalition

CleanSmoke Coalition az innovatív füstölési módszereket képviseli

A CleanSmoke eljárás messze a hagyományos füstölés előtt jár. Ez az innovatív füstölési megoldás nem csak biztonságos és egészségtudatos termékeket eredményez, de csökkenti a környezetre mért terhet és a javítja füstölő üzemekben uralkodó munkakörülményeket is. Ez az eljárás fenntarthatóvá teszi a füstölést a kis- és középüzemeben (KKV), főként azért, mert a füstölt végtermék kompromisszumok nélkül összehasonlítható a hagyományosan füstölt termékekkel. Fenntartható és gazdaságos. A CleanSmoke gyártói, az élelmiszergyártók és kereskedők, a modern füstölőberendezések gyártói, a kutatóintézetek, az ipari egyesületek és nem kormányzati szervek (NGO) a füstölést fenntarthatóbbá akarják tenni. Egyidejűleg az élelmiszerek füstölése – mely a fogyasztók körében nagyon népszerű – összhangba kerül a fenntartható fejlődés és egészséges táplálkozás iránt támasztott igényekkel. A tagok ipari partnereknek látják egymást Európában és az EU szintjén egyengetik a CleanSmoke útját. A CleanSmoke igazi és szerves füst. A CleanSmoke Coalition (CSC) a CleanSmoke mint füstölési eljárás egyértelmű elismeréséért áll ki egész Európában, hogy ez az eljárás fenntartások nélkül legyen használható. Az Európai Bizottság már hosszú idővel ezelőtt megerősítette, hogy az elsődleges füst koncentrátumokból készített füst nem csupán füstaroma, hanem tényleges füst – ugyanolyan ízzel, de a szennyező anyagok nélkül. Mivel a CleanSmoke hozzáadott értéket jelent különösen a bio élelmiszer gyártóknál, a CSC szerint logikus, hogy a fenntartható füstölést felvegyék az EU Eco szabályozásába. Minden újításnak megvan a ragyogó ideje. A CleanSmoke esetében ez az idő most jött el.